fbpx

Aminokisline

Aminokisline, imenovane tudi “gradniki življenja”, so spojine, ki se združujejo v beljakovine. Pomagajo nam pri številnih ciljih – pri mišični rasti, zmanjšujejo bolečine v mišicah po treningu, zmanjšujejo utrujenost po treningih in preprečujejo mišično razgradnjo.Preberi več

  Med treningom lahko aminokisline zmanjšajo katabolne (razgradnja mišic) učinke treninga, hkrati pa povečajo anabolne (gradnja mišic) učinke. Predvsem pa izboljšajo okrevanje in zmanjšajo bolečine v mišicah, povezane s treningom.

  Naše telo presežnega vnosa aminokislin ne more shranjevati za kasneje, zato jih moramo dnevno zagotoviti v svoji prehrani. V primeru, da telesu ne moremo zagotoviti vseh potrebnih aminokislin, ki jih potrebuje za nujne življenjske procese, bo telo začelo razgrajevati mišično tkivo, da pride do potrebnih aminokislin.

  Aminokisline so spojine, ki se združujejo v beljakovine, poznamo pa 20 aminokislin, katere delimo na esencialne, pogojno esencialne in neesencialne. Neesencialne lahko telo proizvede samo, esencialne pa moramo nujno zaužiti s hrano ali prehranskimi dodatki. Za to so priljubljeni dodatki kot so: BCAA ali EAA, na voljo pa so vam tudi individualne aminokisline kot so Glutamin, Arginin, Citrulin, Beta Alanin, HMB ali Multiformule, ki vsebujejo mešanico različnih aminokislin.

  Esencialne so: levcin, izolevcin, valin, lizin, histidin, metionin, fenilalanin, treonin in triptofan.

  Neesencialne so: alanin, arginin, asparagin, cistein, glutamin, glicin, prolin, serin in tirozin. Tako esencialne kot neesencialne aminokisline imajo pomembno vlogo v našem življenju.

  Nekatere neesencialne aminokisline (npr. arginin, cistein in tirozin) imenujemo tudi pogojno esencialne. To pa zato, ker jih običajno zmanjka v otroštvu ali pri zdravstvenih stanjih, kot so npr. bolezen, poškodba ali v kolikor okrevamo po operaciji.


-21%
Original price was: €28.99.Current price is: €22.99.
-12%
Original price was: €32.99.Current price is: €28.99.
24.99
13.99