fbpx

Arginin

Arginin obliki športnih dodatkov je priljubljena zaradi svojih učinkov na proizvodnjo dušikovega oksida (in s tem povečanje širjenja žil in povečanje krvnega pretoka) in izboljšanje zmogljivosti pri treningu. Izboljša pa lahko tudi imunsko odpornost in ima pozitivne učinke na uravnavanje krvnega tlaka. Preberi več

  Arginin, imenovan tudi l-arginin, je aminokislina, ki naravno nastaja v človeškem telesu, našemu telesu pa pomaga pri izgradnji beljakovin.

  Naše telo uporablja arginin za proizvodnjo številnih pomembnih beljakovin. Nekatere od teh beljakovin uravnavajo imunski sistem, druge pa pomagajo pri celjenju ran ali uravnavanju pretoka krvi po telesu.

  Potreben je za proizvodnjo dušikovega oksida, signalne molekule, ki je potrebna za različne telesne procese in funkcije, vključno z uravnavanjem pretoka krvi, delovanjem mitohondrijev in celično komunikacijo. Zaradi njegove lastnosti širjenja žil je tudi priljubljena izbira za povečanje spolne zmogljivosti pri moških.

  Zaradi te lastnosti širjenja žil je tudi priljubljen dodatek tudi pri fitness navdušencih in bodybuilderjih zaradi učinka mišičnega pumpa med treningom. Povečan pretok krvi pa tudi poveča dotok hranilnih snovi v mišico kar pozitivno vpliva na mišično rast in regeneracijo.

  Poleg tega deluje kot predhodnik drugih aminokislin ter je bistvenega pomena za zdravje in delovanje imunskega sistema. Potreben za razvoj celic T oz. belih krvnih celic, ki imajo osrednjo vlogo pri imunskem odzivu.

  Dodatki z L-argininom lahko koristijo tudi tistim z visokim krvnim tlakom. Študije so pokazale, da lahko jemanje dodatkov z L-argininom pomaga znižati tako sistolični (zgornji) kot diastolični (spodnji) krvni tlak. To pa zaradi njegove, že omenjene, sposobnosti širjenja žil in njihove elastičnosti.

  Arginin je najpogosteje na voljo v kapsulah, našli pa ga boste tudi v številnih pre-workoutih saj je priljubljena izbira za mišični pump med treningom.


Ni na zalogi