fbpx

OMEGA-3 in zdrave maščobe

Omega-3 maščobne kisline so vrsta maščob, ki jih imenujemo tudi “esencialne maščobe”. Morajo izhajati iz hrane ter nam lahko pomagajo na več načinov, kot so izboljšano zdravje srca in ožilja, duševno zdravje, zdravje oči ter še na številne druge načine. Preberi več

  Obstajajo tri vrste omega-3:

  • dokozaheksaenojska kislina (DHA),
  • eikozapentaenojska kislina (EPA)
  • alfa-linolenska kislina (ALA).

  DHA in EPA izhajata predvsem iz rib in drugih morskih sadežev. ALA pa je najbolj razširjena v zahodni prehrani, saj je v živalskih maščobah in rastlinskem olju. Žal telo ALA pretežno uporablja kot vir energije, zato več koristi prinašata EPA in DHA.

  Koristi ki jih lahko prinašajo te maščobne kisline:

  Zdravje srca:  Prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, lahko močno zmanjša možnosti za nastanek številnih oblik bolezni srca. Maščobne kisline pomagajo pri uravnavanju srčnega utripa, kar zmanjšuje možnosti za srčni infarkt, aritmijo in druge težave s srcem.

  Zdravje ožilja: Koristijo tudi drugim področjem srca in ožilja. Ljudje, ki uživajo hrano z visoko vsebnostjo teh maščobnih kislin, imajo v povprečju nižji krvni tlak, širše ožilje in manj ateroskleroze kot tisti, ki jih ne uživajo.

  Duševno zdravje: Še eno področje, pri katerem lahko pomagajo, je depresija. Natančen mehanizem ni znan, vendar dokazi kažejo na izboljšanje simptomov s prehrano, bogato z omega-3. Poleg tega lahko te maščobne kisline tudi zmanjšajo anksioznost in izboljšajo delovanje možganov. Izboljšanje delovanja možganov je privedlo do predlogov, da so lahko te maščobne kisline ključne v boju proti Alzheimerjevi bolezni. Čeprav obstajajo obetavni dokazi na tem področju, pa sicer še ni prepričljive povezave.

  Zdravje oči: DHA se nahaja v očesni mrežnici, zato lahko prehrana, bogata s to vrsto omega-3, izboljša zdravje oči in pomaga preprečevati degenerativna stanja, kot je mišična degeneracija.


17.99
-10%
Original price was: €17.99.Current price is: €16.19.
16.99

OMEGA 3 in Zdrave Maščobe

Nutrend, Omega 3 Plus – 120 kapsul

16.99
18.99

OMEGA 3 in Zdrave Maščobe

Omega-3 1000mg 60 softgelov – Osavi

9.99
19.99
Ni na zalogi
Ni na zalogi
22.99
Ni na zalogi

OMEGA 3 in Zdrave Maščobe

Olimp, Gold Omega 3, Sport – 120 kapsul

19.99
Ni na zalogi

OMEGA 3 in Zdrave Maščobe

Omega-3 Extra 1300mg 60 softgelov – Osavi

18.99