fbpx

Kolagen

Kolagen je pomembna beljakovina v našem telesu, saj zagotavlja elastičnost in trdnost vseh naših vezivnih tkiv, vključno s kožo, kitami, sklepi, hrustancem in kostmi. Kolagenska vlakna v koži so izjemno pomembna za njeno strukturo in čvrstost, s staranjem pa igrajo vse pomembnejšo vlogo.Preberi več

  Obstajajo različne vrste, razlika je v viru in načinu pridobivanja iz vira. Lahko se pridobiva iz različnih naravnih virov, kot so ribe, živali in rastline.
  Kolagen tipa 1 in 3 se najpogosteje uporablja za lepši videz in elastičnost kože, kolagen tipa 2 pa za zdravje sklepov in hrustanca. Med najbolj zaželjenimi in kvalitetnimi pa je ribji, iz divje ujetih rib. Ta spada med najbolj naravne in kvalitetne vire.
  Vrste kolagena ki jih poznamo:
  Goveji: izvira iz krav, natančneje iz njihove kože, kosti in mišic. Sestavljen je večinoma iz tipa 1 in 3, ki sta najbolj razširjena tipa najdena v človeškem telesu. Je bogata zaloga glicina in prolina. Zato je koristen za proizvodnjo kreatina, gradnjo mišic in tudi za pomoč telesu pri proizvodnji lastnega kolagena.
  Piščančji: v tem je najbolj razširjen tip 2, ki je najboljši za gradnjo hrustanca. Zaradi tega je koristen za zdravje sklepov, zlasti ker ta vir zagotavlja tudi hondroitin sulfat in glukozamin sulfat – oba imata učinke proti staranju. Večina prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen, običajno uporablja piščančji kolagen in zagotavlja kolagen tipa 2.
  Ribji: pridobljen iz rib, se zlahka absorbira in zagotavlja predvsem tip 1 z aminokislinami glicinom, prolinom in hidroksiprolinom. Ker je tip 1 prisoten v celotnem telesu, je uživanje več ribjega kolagena koristno za sklepe, kožo, vitalne organe, krvne žile, prebavo in kosti. Za to reakcijo pa je potreben tudi vitamin C (za pomoč pri dodajanju kisika), zato lahko pomanjkanje vitamina C povzroči nepravilnosti v ravni kolagena.


-12%
Original price was: €24.99.Current price is: €21.99.
Ni na zalogi
Ni na zalogi