fbpx

Ašvaganda

Ašvaganda je znana po tem, da lahko zmanjša raven stresa in tesnobe. Deluje tako, da uravnava odziv telesa na stres, zmanjšuje raven kortizola, spodbuja sprostitev in posredno povečuje ravni testosterona.Preberi več

  Ašvaganda je priljubljeno adaptogeno zelišče s širokim spektrom potencialnih koristi za zdravje. Zlasti je znana po svoji sposobnosti zmanjševanja stresa in tesnobe, izboljšanja kognitivnih funkcij in podpiranja imunskega delovanja.

  Ašvaganda ima lahko tudi protivnetne učinke, učinke proti staranju in hormonsko ravnovesje, zato je koristen dodatek za splošno dobro počutje in vitalnost.

  Ašvaganda, znana tudi kot Withania somnifera, je priljubljeno adaptogeno zelišče, ki se uporablja v tradicionalni ajurvedski medicini uporablja že stoletja. Med športniki, ljubitelji zdravega življenja in fitnes navdušenci pa je eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil za izboljšanje dobrega počutja. 

  Ašvaganda lahko izboljšuje kognitivne funkcije, vključno s spominom, pozornostjo in miselno obdelavo informacij. Deluje tako, da ščiti možgane pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšuje vnetja.

  Ašvaganda ima lastnosti, ki krepijo imunski sistem ter pomaga izboljšati splošno delovanje imunskega sistema in zmanjšuje tveganje za okužbe in bolezni. Deluje protivnetno in potencialno zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

  V tradicionalni medicini uporablja tudi kot naravno sredstvo za pomoč pri spanju. Zaradi njenih lastnosti spodbujanja sproščanja in zmanjševanja stresa, lahko pomaga izboljšati kakovost in čas spanja.

  Ašvaganda lahko tudi izboljšuje športno zmogljivost, zlasti na področju moči in vzdržljivosti. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju poškodb mišic in vnetij, ki jih povzročajo treningi.

  Naj pa bi imela tudi učinke na hormonsko ravnovesje, zlasti na ščitnico in nadledvične žleze. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju simptomov hormonskega neravnovesja, kot sta slaba energija in utrujenost. Pri tem se sicer odsvetuje njena uporaba posameznikom ki imajo hujše težave s ščitnico.

  Velja za adaptogeno zelišče, kar pomeni, da telesu pomaga pri prilagajanju na stres in ohranjanju ravnovesja. Verjame se, da spodbuja splošno dobro počutje in vitalnost ter izboljšuje kakovost življenja.


NOVO