fbpx

 

V današnjem hitrem svetu se vedno pogosteje srečujemo s stresom in s tem povezanimi neprespanimi nočmi. Iz tega razloga postaja vedno bolj priljubljen dodatek ašvaganda – zelišče, ki se je že v preteklosti uporabljalo za spodbujanje umirjenosti in mirnega spanca.

Ta izjemna adaptogena rastlina je zaradi svojih učinkov na stres in spanec postala priljubljena v sodobnih wellness krogih in je zelo pogosta izbira za naravno rešitev soočanja s stresom in izboljšanje spanca.

Ašvaganda, znana tudi kot Withania somnifera, je že več kot tisoč let temelj ajurvedske medicine. To rastlino poznamo tudi pod imenom indijski ginseng oz. zimska češnja in izvira iz suhih predelov Indije, severne Afrike in Bližnjega vzhoda in se tradicionalno uporablja za krepitev vitalnosti in splošnega dobrega počutja.

 

Kako deluje ašvaganda

Kako deluje ašvaganda?

Delovanje ašvagande je v njenih bioaktivnih spojinah, vključno z withanolidi, alkaloidi in flavonoidi. Zlasti za withanolide je dokazano, da uravnavajo raven hormonov in zmanjšujejo vnetja, kar prispeva k blažilnim učinkom tega zelišča pri stresu in spanju.

Zakaj postaja ašvaganda čedalje bolj priljubljena?

V zadnjih letih je opaziti vedno večji porast jemanja dopolnila ašvagande pri splošnem prebivalstvu.
Ašvaganda postaja vedno bolj priljubljena ne le pri športnikih, ki se soočajo s stresom povezanim s treningi in tekmovanji, temveč tudi pri tistih, ki se soočajo s stresom ob napornih dnevih v službi ter pri študentih v času izpitnih obdobij.

Znanstveno potrjene koristi

Eden glavnih razlogov za vse večjo priljubljenost ašvagande so obsežne znanstvene raziskave, ki potrjujejo njene koristi za zdravje. Številne študije so dokazale njeno učinkovitost glede spodbujanja telesnega dobrega počutja, še zlasti pa pripomore pri zmanjševanju stresa in izboljšanju spanca.
 
 
Ašvaganda in zmanjševanje stresa

Ašvaganda in zmanjševanje stresa

Ašvaganda je znana po svojih adaptogenih lastnostih, ki pomagajo telesu učinkoviteje obvladovati stres. Raziskave so pokazale, da lahko znatno zniža raven kortizola. Z uravnavanjem ravni kortizola, torej hormona, ki je odgovoren za odzive na stres, pomaga blažiti fiziološke učinke stresa ter spodbuja občutek miru in sproščenosti.
 
Študija, objavljena v Indian Journal of Psychological Medicine, je pokazala, da so udeleženci, ki so jemali ašvagando, v primerjavi s skupino s placebom občutno zmanjšali raven stresa in tesnobe [1]. Ta lastnost naravnega zmanjševanja stresa je tako postala privlačna za številne posameznike, ki iščejo alternative farmacevtskim ukrepom.
 
 
Ašvaganda in spanec

Ašvaganda in spanec

Druga pomembna prednost ašvagande je njen vpliv na spanje. Nespečnost in s tem povezana slaba kakovost spanca postajata v današnjem hitrem svetu vedno večji problem. Z jemanjem ašvagande lahko dokazano izboljšujemo kakovost in trajanje spanca.
 
Z zmanjšanjem ravni kortizola in posledično občutka tesnobe, ašvaganda pripomore k občutku mirnosti, kar posledično pripomore k mirnejšemu spancu, saj odpravlja enega izmed glavnih krivcev za nespečnost in motnje spanja.
 
Klinična raziskava, o kateri so poročali v reviji Cureus, je pokazala, da se je pri posameznikih, ki so uživali dodatek ašvagande, kakovost spanja znatno izboljšala, vključno z boljšim začetkom spanja in daljšim trajanjem spanca [2]. Zaradi tega je postala priljubljena izbira za tiste, ki so želeli izboljšati spanje in kvaliteto spanca.
 

Dvojne koristi: Boljši spanec in manj stresa

Kakovosten spanec in zmanjšanje stresa sta medsebojno povezana. Slab spanec lahko zviša raven stresa, medtem ko lahko velik stres moti spanec. S hkratnim reševanjem obeh težav ašvaganda pomaga prekiniti ta začarani krog, kar lahko pripomore k splošnemu boljšemu počutju in zdravju.

 

Ašvaganda in izboljšanje kognitivnih funkcij

Poleg stresa in spanja je ašvaganda znana tudi po svojih koristih za kognitivno zdravje. Dokazano je, da izboljšuje spomin, miselni fokus in splošno delovanje možganov. Nevrozaščitne lastnosti tega zelišča pomagajo zaščititi možganske celice pred poškodbami, kar lahko spodbudi boljši mentalni fokus in boljše kognitivne zmogljivosti. V današnjem preobremenjenem svetu pa je to še posebej pomembno.
 

Ašvaganda in mišična moč

Ašvaganda je znana tudi po svoji podpori za krepitev mišične moči. Študije so pokazale, da lahko redno uživanje ašvagande poveča mišično maso in moč, kar je še posebej koristno za športnike ali posameznike, ki se redno ukvarjajo s športnimi dejavnostmi.

Ena izmed raziskav, objavljena v Journal of the International Society of Sports Nutrition, je raziskovala vpliv dodatka ašvagande na moč in okrevanje mišic med moškimi, ki so se udeležili t.i. “resistance” treninga (trening z utežmi).

Študija je ugotovila, da so udeleženci, ki so jemali ašvagando, imeli znatno povečanje mišične moči in zmogljivosti, kot tudi izboljšanje regeneracije po treningu [3]. Ta učinek je najverjetneje povezan z znižanjem ravni kortizola zaradi uporabe ašvagande, posledično pa je to dovolilo mišicam hitrejšo regeneracijo in rast saj ni bilo oz. je bilo manj razpada mišičnega tkiva zaradi vpliva stresa na telo. Ašvaganda je tako koristna tudi za tiste, ki imajo cilj izboljšati svojo telesno zmogljivosti in spodbuditi hitrejše okrevanje med treningi.

Kako in kdaj jemati ašvagando?

Optimalni odmerek ašvagande se lahko razlikuje glede na individualne potrebe posameznika in uporabljeno obliko te rastline. Na splošno je učinkovit dnevni odmerek 300-600 mg, jemanje pa je odvisno od cilja ki ga želimo doseči. Za lajšanje stresa so koristni jutranji odmerki, medtem ko lahko večerni odmerki pomagajo izboljšati spanec. Tako bi npr. vzeli:

Za težave s stresom: ena do dve kapsule zjutraj oz. dopoldan
Za splošne učinke na zdravje: ena kapsula zjutraj in zvečer 
Za težave s spanjem: eno kapsulo pozno popoldne in eno zvečer pred spanjem
Za učinke med študijem: lahko pomaga že samo ena kapsula na dan

Kje kupiti ašvagando in katero priporočamo?

Pri Pantheri imamo na voljo pestro ponudbo raznovrstnih proizvajalcev ašvagande, (vse najdeš tukaj: Ašvaganda ), spodaj pa najdete nekaj izmed najbolj priljubljenih izdelkov pri naših kupcih:

NOVO

Znamke Osavi, Swanson ter Olimp so kvalitetni in zaupanja vredni proizvajalci, ki se lahko pohvalijo z visoko kvaliteto sestavin v svojih produktih.

Izmed zgoraj naštetih bi še posebej priporočili Osavi ašvagando KSM-66, ki za ugodno ceno ponuja maksimalno kakovost.

KSM-66 velja za najbolj čisto in prečiščeno ašvagando, ki je trenutno na voljo na trgu. Ašvaganda KSM-66 ima 40 certifikatov in je produkt več kot 14 let raziskav in razvoja. Pri Pantheri smo se potrudili, da smo lahko ponudili še čim boljšo ceno za takšno kakovost

Reference in viri:
(1) Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). Prospektivna, randomizirana dvojno slepa, s placebom nadzorovana študija varnosti in učinkovitosti visokokoncentriranega izvlečka korenine ašvagande s celotnim spektrom pri zmanjševanju stresa in anksioznosti pri odraslih. Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255-262

(2) Langade, D., Kanchi, S., Salve, J., Debnath, K. in Ambegaokar, D. (2019). Klinična ocena farmakološkega učinka izvlečka korenine Withania somnifera na spanje pri bolnikih z nespečnostjo in anksioznostjo: (2): dvojno slepa, randomizirana, s placebom nadzorovana študija. Cureus, 11(9), e5797

(3) Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Proučevanje učinka dodatka Withania somnifera na mišično moč in okrevanje: randomizirano kontrolirano preskušanje. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 43. 

 

Dodaj odgovor